Máte otázky?

Neváhajte nás kontaktovať

    súhlasím so spracovaním osobných údajov

    [file your-file limit:10mb class:btn-5 id:your-file-sidebar "Nahrať dokument" optional]

    11. februára 2022
    Dýhované dvere
    Interiérové dvere

    Vstúpte do magického sveta amerických dýh

    Krajina pre nás známa aj ako tá za “veľkou mlákou” je od severu až na juh bohatá na vzácne a jedinečné dreviny, ktoré dodávajú aj obyčajným kúskom interiéru neobyčajný nádych, luxus a noblesu. Ak chcete pre seba len to najlepšie, rozhodne sa nechajte previesť svetom drevín a dýh, ktoré si zamilujete. 

    Liečivá Cerejeira

    Dyha z cerejeira
    Dyha z cerejeira 2

    Cerejaira s botanickým názvom Amburana Caerensis je listnatá drevina, ktorá sa vyskytuje v Brazílii, Peru či Bolívii. Je pre ňu charakteristické, že veľmi pomaly rastie. Ani po dvoch rokoch od vysadenia nemá viac ako 150 cm. Maximálne však môže dorásť do výšky až 30 metrov. Zo živice  obsiahnutej v kôre sa vyrába éterický olej a drevo samotné má jemnú až výraznú vôňu a chuť kumarínu alebo vanilky. Predstavte si tú vôňu, ktorú by vniesli dyhované dvere z Cerejeira do vášho domova pri každom rozvírení vzduchu… 

    Brest – symbol stálosti a odolnosti

    Brestové drevo má mnoho druhov využitia okrem stolárstva, na ktoré je predurčené.  Najvýraznejšou vlastnosťou brestového dreva je odolnosť voči hnilobe, vďaka čomu je nábytok z neho symbolom stálosti a odolnosti. Práve preto je ideálny materiálom do kúpeľní a kuchýň. Jeho žiadanosť podčiarkuje aj jeho sfarbenie – žltobiele s hnedými tónmi, zvýraznenými čokoládovou kresbou letokruhov. Viete si predstaviť, kde by ste ho vo svojom domove použili?

    Tigerwood – jedinečnosť s nádychom exotiky

    Drevo z tohto stromu je jednoznačnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú jedinečnosť s nádychom exotiky. Neopakovateľná drevokresba dyhy z tejto dreviny dodá osobitosť a luxus každému kúsku nábytku od interiérových dverí cez obložky až po podlahy. Drevo je veľmi ťažké, kompaktné, ťažko rezatelné. Vyznačuje sa vysokou prirodzenou trvanlivosťou v pôde i vode a používa sa na výrobu kvalitného nábytku, skriniek, železničných podvalov či oplotenia.

    Jatobe – spojenie odolnosti a atraktivity

    Jatobe je drevina dvakrát tvrdšia ako dub. Ten sa používa v drevárskom priemysle ako hlavné meradlo, voči ktorému sa porovnáva relatívna tvrdosť iných druhov drevín. Je veľmi pevná, tuhá a ťažšie sa opracováva. No medzi jej neodškriepiteľné klady patrí vysoká odolnosť proti oderu, škrabancom a opotrebeniu, čím je vhodná pre všetky aktívne domácnosti ale aj administratívne priestory. Zaujímavosťou jatoby je, že sa jej živica chemickým procesom mení na jantár a vyrábajú sa z nej dokonca laky, s ktorými sa obchoduje aj na európskom trhu.

    Hemlock splnený sen alergikov na drevo

    Zo severnej Ameriky a Kanady pochádza ihličnan, ktorý sa za veľkou mlákou vo veľkom používa na stavbu saun. U nás ho využívame v nábytkárstve, nakoľko sa nápadne ponáša na červený céder. Jeho svetlohnedý až ružový tón vytvára jedinečné a charakteristické obrazce, je pevný a trvácny. V prípade, že trpíte alergiou na drevo, ale sužuje vás túžba po drevených prvkoch vo vašej domácnosti, hemlock je ako stvorený pre vás, nakoľko neobsahuje žiadnu vôňu ani živicu. Práve to z neho robí ideálnu drevinu pre alergikov na drevo. 

    Sucupira  – extrémne tvrdé a odolné

    Juhoamerická drevina, ktorá rozdeľuje ľudí na dve skupiny. Jedny tvrdia, že je to bahnité hnedé drevo, druhý zas vyzdvihujú jeho čokoládovú hnedú farbu so zaujímavým zlatým a nepravidelným žilkovaním. Vďaka vizuálnym vlastnostiam však dodáva interiéru nádych luxusu a noblesy. Okrem interiérového nábytku na mieru či dyhovaných dverí sa využíva na ťažké stavebné práce, stavbu lodí, podláh, nábytkové komponenty, sústruženie, železničné kríže, koľajnice a rukoväte náradia.

    Zistite si viac o dyhovaných dverách Renczes

    Dýhované dvere

    Podobné články

    Hľadáte bezpečné dvere? Základom je aj kvalitná cylindrická vložka. Ako ju vybrať správne?

    Zobraziť článok

    Smrek, borovica či jelša, spoznajte najrozšírenejšie európske dreviny na výrobu dyhovaných interiérov

    Zobraziť článok

    Prírodné dyhy s kúzlom a štýlom

    Zobraziť článok
    Zobraziť
    Schovať