Máte otázky?

Neváhajte nás kontaktovať

    súhlasím so spracovaním osobných údajov

    [file your-file limit:10mb class:btn-5 id:your-file-sidebar "Nahrať dokument" optional]

    16. apríla 2021
    Drevené okná a dvere
    Drevohliníkové okná a dvere
    Technológia

    Hľadáte bezpečné dvere? Základom je aj kvalitná cylindrická vložka. Ako ju vybrať správne?

    Dvere sú vstupnou bránou do našich domovov a domácnosti, preto je nesmierne dôležité, aby boli bezpečné. Srdcom dverí a jedným z dôležitých prvkov ich bezpečnosti je cylindrická vložka. Že ste o nej ešte nepočuli? Možno len neviete, že ju denne používate. Čo to cylindrická vložka je, kde ju nájdeme a prečo je taká dôležitá?

    Bezpečnostná vložka do drevohliníkových dverí

    Každá cylindrická vložka sa dá považovať za malé, ale o to dokonalejšie majstrovské dielo, pretože zabezpečuje spoľahlivé uzamknutie zámku na celé roky, pričom vyžaduje minimálnu údržbu – premazať raz do roka kvalitným mazadlom. Môžeme povedať, že bez cylindrickej vložky (otvoru na kľúč) by zámok nebol zámkom. V kvalite pokrýva celú škálu od štandardných až po high-tech prevedenia. Je dostupná vo viacerých variantoch: štandardná, obojstranná, polovičná či prídavná vložka, ale nájdeme ju aj ako pevný kľúč či visiaci zámok.

    Ako prvé sa nám cylindrická vložka spájať s vchodovými dverami, ale netreba zabúdať, že rovnaké využitie a dôležitosť pri jej výbere treba klásť ja pri bránach, garážových dverách či kancelárskych priestoroch. Dôvodom je zabezpečenie samotných dverí a priestorov za nimi pred nežiadúcim vniknutím.

    Cylindrické vložky a bezpečnosť

    Bezpečnostná cylindrická vložka

    Na označenie stupňa bezpečnosti cylindrických vložiek sa používa viacero spôsobov, nakoľko toto označenie má každá certifikačná autorita vlastné a vychádza z príslušných noriem. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) má nasledovný spôsob označovania priestorov:  

    Veľkosť je dôležitá, ako ju určiť presne?

    Aby dvere a samotná vložka splnili svoju bezpečnostnú funkciu na sto percent, je veľmi dôležité určiť správnu veľkosť vložky. Tú pri dodržiavaní pár pravidiel zistíme v priebehu niekoľkých minút.

    1.     pravidlo – potrebujeme hrúbku dverí, na ktoré sa bude vložka so zámkom osádzať.

    2.     pravidlo – aké bude použité bezpečnostné alebo vstupné kovanie (s prekrytkou alebo bez prekrytky).

    3.     pravidlo – rozmery meriame od stredu šroubu z vnútornej a vonkajšej strany dverí, aby sme dostali vzdialenosť A a B na obrázku vyššie.

    Typy kľúčov do cylindrických vložiek

    Cylindrické vložky majú niekoľko systémových riešení, napr. pomocou:

    1.generálneho kľúča – GMK

    2.hlavného kľúča – HK

    3.spoločného kľúča – SP

    GMK systém má jeden zvláštny – generálny kľúč.

    Ten dostane každá osoba a odomkne jej zámky, ktoré má právo otvoriť. Tento systém šetrí, čas, peniaze a zdravie, nakoľko každej osobe vo väčšine prípadov stačí jeden kľúč na všetko. Na zvýšenie ochrany spotrebiteľov proti tzv.„čiernym kľúčom“ sa v GMK systéme používajú špeciálne kľúče, ktoré sa nedajú na trhu len tak získať. Tento systém sa dá kombinovať so všetkými dostupnými systémami a odporúča sa prevažne pre administratívne priestory, hotely (nakoľkosa v ňom dajú použiť ako náhrada klasických kľúčov, karty), nemocnice či športové centrá.

    Hlavný kľúč

    Podobne ako generálny kľúč svojmu držiteľovi dáva možnosť odomknúť spoločné priestory, napr. predný a zadný vchod či pivnicu. Z menovaných priestorov je jasné, že sa tento systém odporúča pre menšie administratívne firmy či penzióny. Odporúča sa však aj pre bytové jednotky, kde dokáže majiteľ bytu otvoriť vyššie menované spoločné priestory, ako poštová schránka či kočikáreň. 

    Spoločný kľúč

    Systém spoločného klúča pri cylindrických vložkách

    je najjednoduchšia forma kľúčového systému, nakoľko ide o jeden kľúč, na ktorom nie je nutné obmedzovať zámky, ktoré otvorí. Práve z tohto dôvodu sa odporúča do domácností, kde majú všetci členovia prístup všade. Systém SP sa dá kombinovať s viacerými cylindrickými vložkami či visiacimi zámkami. Teda jeden kľúč otvorí bránu, garáž, vchodové dvere do domu aj dielňu. Výhodou systému je dodatočné doplnenie o ľubovoľný počet nových vložiek.

    Cylindrická vložka s gombíkom

    Cylindrická vložka s gombíkom sa niekedy označuje aj s olivou, no funkčný rozdiel medzi gombíkom a olivou neexistuje. Prioritne sa táto vložka odporúča zákazníkom, ktorý bývajú v dome a z vonkajšej strany vchodových dverí majú kľučku. Dôvodom je zvýšený pocit bezpečnosti, nakoľko gombík/oliva z vnútornej strany slúži ako nevyberateľný, vždy použiteľný kľúč. Je jedno, v akej polohe je gombík pootočený, či je zamknuté alebo nie, z vonkajšej strany dverí sa vždy dá odomknúť kľúčom, čo je aj prevencia pred zabuchnutím. Gombíky sú dostupné v rôznych dizajnových prevedeniach a celkový dizajn vložiek sa dá zladiť so zvyškom interiéru alebo exteriéru – tón v tóne.

    vložka s knoflikom

    Typy gombíkov

    Farebné možnosti cylindrických vložiek

    Black
    Leštený Mosadz
    Polírovaný Chróm
    Lesklí mosadz
    Bronz

    Dozveďte si viac o drevených a drevohliníkvých oknách Renczes

    Podobné články

    Vstúpte do magického sveta amerických dýh

    Zobraziť článok

    Smrek, borovica či jelša, spoznajte najrozšírenejšie európske dreviny na výrobu dyhovaných interiérov

    Zobraziť článok

    Prírodné dyhy s kúzlom a štýlom

    Zobraziť článok
    Zobraziť
    Schovať